Za zdravím do Kroměříže

Květnový zájezd Nového sdružení zdravotně postižených Letovice směřoval na Kroměřížsko. Už po osmé hodině ráno jsme dorazili do Chropyně na prohlídku zámku. Zdejší panství zakoupil v roce 1615 kardinál František Ditrichštejn a připojil ho k ostatnímu biskupskému majetku jako letní sídlo. V Rytířském sále je jedinečná sbírka zbraní ze třicetileté války. V Ječmínkově sále se připomíná pověst o králi Ječmínkovi, který ukrytý v noze obrovského stolu čeká, aby pomohl v případě největší nouze hanáckému lidu. V tomto sále jsme obdivovali kachlová kamna a džbány z habánské keramiky. Ve druhém patře zámku je památník slavného chropyňského rodáka Emila Filly, malíře, sochaře    a grafika, představitele expresionismu a kubismu.
   V Kroměříži jsme měli dostatek času na prohlídku okolí zámku a Podzámecké zahrady. Arcibiskupský zámek v Kroměříži je postaven v raně barokním slohu, spolu s Podzámeckou       a Květnou zahradou je národní kulturní památkou a od roku 1998 je zapsán       na listinu Světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO. Zámek i sbírky jsou majetkem Arcibiskupství olomouckého. Zámek začal stavět v roce 1512 Karel II z Lichnštejna – Kastelkornu jako reprezentační sídlo církve. Obdivovali jsme všechny krásné a nádherně vyzdobené sály zámku známé také z filmů - od Formanova Amadea až po nejnovější film o Marii Terezii. Hlavní slavnostní bílo-zlatý rokokový sál sloužil jako sněmovní sál a velká jídelna. Procházeli jsme dalšími prostorami zámku a vždy nám průvodkyně připomněla, ze kterého filmu je známe, byla to Malá jídelna, Trůnní sál, Poradní sál, Carský pokoj – památka na setkání Cara Alexandra II. a rakouského císaře Františka Josefa I. v roce 1885.  Unikátní Manský sál byl místem pro konání manských sněmů a soudů. V zámku je druhá největší obrazárna v republice, má přes 500 obrazů, nejznámější je Tizianův Apollon a Marsyas. V hudebním archivu je ojedinělá sbírka hudebnin, k vidění jsou např. notové zápisy Mozarta a Vejvanovského. Zámecká knihovna uchovává 88 tisíc knih, nejstarší je Kroměřížský sakramentář z II. poloviny 9.stol.
   Obědvali jsme v Moravské jídelně a potom jsme si v klidu poslechli oblíbené písně kroměřížského rodáka Karla Kryla v jeho moderním muzeu.
 Na závěr odpoledne jsme si prohlédli Květnou zahradu, nedávno otevřenou po celkové rekonstrukci. Je to francouzská zahrada, obdobná jako v Louvru, říká se jí Libosad. Přísně geometricky stříhaná zeleň je doplněná květinovou výsadbou. Nejkrásnější pohled na zahradu je z Kolonády. Součástí zahrady jsou skleníky, bylinková zahrada, pomeranče, popínavé růže, habrové bludiště, originální architektura, sochařská díla a vodní prvky. Centru zahrady vévodí pavilon Rotunda. Ve středu kupole je zavěšeno Foucaultovo kyvadlo, jeho pohyb demonstruje rotaci zeměkoule. Zde jsme si vyslechli velmi zajímavý výklad o důmyslných prvcích v zahradě, výzdobě a využití vody v Rotundě a o kyvadle.
   Za celý den to bylo obrovské množství informací a krásných zážitků. Poděkování za přípravu a organizaci zájezdu patří manželům Rašovským, firmě Dopaz za autobus s klimatizací a jejímu šikovnému a zodpovědnému řidiči. Zájezd se uskutečnil za finanční podpory Jihomoravského kraje.

Za NSZP Letovice Ing. Jaroslava Konůpková